Επικαιρότητα

Φιλοπεριβαλλοντική εκδήλωση στη μνήμη της Δασολόγου Γεωργίας Μ. Ξυλούρη

Τον φετινό Ιούλιο συμπληρώνεται ένας χρόνος από τον άδικο χαμό της Γεωργίας Μ. Ξυλούρη, Δασολόγου-Περιβαλλοντολόγου, με σημαντική προσφορά στα θέματα ανάδειξης και προστασίας της φυσικής κληρονομιάς και του περιβάλλοντος του Ψηλορείτη.
Για να τιμήσουν τη μνήμη της η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης, ο Δήμος Ανωγείων, το Γεωπάρκο UNESCO του Ψηλορείτη, το ΑΚΟΜΜ Ψηλορείτης ΑΑΕ ΟΤΑ, οι Δασικές Υπηρεσίες Κρήτης, το Παράρτημα Κρήτης του ΓΕΩΤΕΕ, το ΚΕΠΕΑ Ανωγείων και η ΚΟΙΝΣΕΠ Ν-Ιδαία Συνεργασία αποφάσισαν την οργάνωση εκδήλωσης με τίτλο «Περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση για τα σκουπίδια και τα πλαστικά στον Ψηλορείτη».
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 8 Ιουλίου 2023 στα Ανώγεια, από τις 10:00 έως τις 14:00 και θα περιλαμβάνει τις παρακάτω δράσεις:
1. Εκπαιδευτικές δραστηριότητες στο χώρο του Κέντρου Πληροφόρησης του Γεωπάρκου Ψηλορείτη στο κτήριο του ΑΚΟΜΜ Ψηλορείτης ΑΑΕ ΟΤΑ στο Μετόχι, ώρα 10:00-12:00.
Δραστηριότητες για παιδιά μέχρι 10 ετών βασισμένες στις μουσειοσκευές του Γεωπάρκου για την Κλιματική Αλλαγή και την ευαισθητοποίηση για τα απορρίμματα και την ανακύκλωση από την κα Ζαχαρένια Κεφαλογιάννη, υπεύθυνη ΚΕΠΕΑ Ανωγείων και την κα Μαρία Κολενδριανού, υπεύθυνη εκπαιδευτικών δράσεων και προβολής του Γεωπάρκου.
2. Σήμανση μονοπατιού της Μύγιας, περιοχή Στεφάνα ώρα 10:00-12:00.
Διάσχιση και επανασήμανση του μονοπατιού της Μύγιας και καθαρισμός σκουπιδιών. Υπεύθυνος Χαρ. Φασουλάς, Πρόεδρος Γεωπάρκου. Μέχρι 10 άτομα.
3. Απομάκρυνση των πλαστικών απορριμμάτων από το δρόμο Ανώγεια – Ζώμινθος, ώρα 10:00-12:00.
Ανά ομάδες εργασίας, συλλογή πλαστικών και μεταλλικών απορριμμάτων κατά μήκος του δρόμου Ανώγεια – Ζώμινθος και προβολή μηνυμάτων για την περιβαλλοντική προστασία και τον κίνδυνο από την απόρριψη πλαστικών.
4. Συζήτηση – Συμπεράσματα στον Τόπο του Βοσκού, ώρα 12:30 – 14:00.
Συγκέντρωση όλων των συμμετεχόντων στον Τόπο του Βοσκού, στο δρόμο από τα Ανώγεια προς τη Νίδα, συζήτηση για τον κίνδυνο των μικροπλαστικών και την ανεξέλεγκτη απόθεση πλαστικών στο περιβάλλον, κλείσιμο της εκδήλωσης με τοπικά κεράσματα.
Όλα τα μέτρα και είδη ατομικής προστασίας θα παρασχεθούν από τους διοργανωτές, όπως επίσης και η μεταφορά στους χώρους δράσης, για όσους δεν έχουν ατομικό μέσο μεταφοράς.
Για τη συμμετοχή στις δράσεις, παρακαλούμε θερμά να δηλωθούν συμμετοχές, που θα βοηθήσουν και στην καλύτερη διοργάνωση της εκδήλωσης. Οι συμμετοχές μπορούν να δηλώνονται στο Γεωπάρκο του Ψηλορείτη, στο τηλ. 2834031402 ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση info@psiloritisgeopark.gr
Επίσης, με τον ίδιο τρόπο μπορούν να δηλώσουν και όσοι επιθυμούν να βοηθήσουν εθελοντικά στη οργάνωση της εκδήλωσης.
ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Δείτε επίσης

Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 22 Νοεμβρίου 2023 η πρώτη εκδήλωση “Υποδοχής και Δικτύωσης Νέων Γεωτεχνικών -ΓεωDay 2023” από το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Παράρτημα Κρήτης

Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 22 Νοεμβρίου 2023 η πρώτη εκδήλωση “Υποδοχής και Δικτύωσης Νέων Γεωτεχνικών  -ΓεωDay 2023” …