Επικαιρότητα

Η κατάσταση στις δασικές υπηρεσίες της Κρήτης

Κύριε Υπουργέ,

σας αποστέλλουμε αντί Yπομνήματος, κείμενο που περιγράφει την κατάσταση στις δασικές υπηρεσίες της Κρήτης.

Κλιματική αλλαγή, φυσικές καταστροφές, επαναλαμβανόμενες πλημμύρες, δασικές πυρκαγιές και συνεχείς – εκ των υστέρων- συζητήσεις.

Στο μεταξύ η Δασική Υπηρεσία της Κρήτης, υπηρεσία της υπαίθρου με σημαντικό ρόλο τόσο στα ορεινά υδρονομικά όσο και στην πρόληψη, διαχείριση και προστασία των Δασών μας, βάζει αργά και σταδιακά λουκέτο.

Το ΓΕΩΤΕΕ παράρτημα Κρήτης αντί άλλης αναφοράς σε προβλήματα και προτάσεις παραθέτει την κατάσταση σήμερα.

ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ

ΔΑΣΟΛΟΓΟΙ ΤΜΗΜΑ ΔΑΣΙΚΩΝ ΧΑΡ/ΣΕΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΜΗΜΑ ΕΡΓΩΝ / ΔΑΣΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΘΕΩ- ΡΗΣΗΣ ΤΜΗΜΑ ΔΑΣΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚ/ΚΗΣ ΥΠΟΣ/ΞΗΣ
ΥΠΗΡΕΣΙΑ
Δ/ΝΣΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ 0 0 0 0 0 0
Δ/ΝΣΗ ΔΑΣΩΝ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ 1 1 1
Δ/ΝΣΗ ΔΑΣΩΝ ΛΑΣΙΘΙΟΥ 1 0 0
Δ/ΝΣΗ ΔΑΣΩΝ ΧΑΝΙΩΝ 2 2 2
Δ/ΝΣΗ ΔΑΣΩΝ ΡΕΘΥΜΝΟΥ 1 0 0

στον πίνακα αποτυπώνεται η κατάσταση, όπως διαμορφώνεται τέλος του 2023 με τις ήδη προγραμματισμένες αποχωρήσεις.

Σύνολο 17 δασολόγοι σε όλη την Κρήτη, μαζί με τους Δ/ντες και τον Επιθεωρητή. Οι δασολόγοι στις δασικές Υπηρεσίες της Κρήτης, έγιναν είδος προς εξαφάνιση.

  • Τελευταία ουσιαστική προκήρυξη για πρόσληψη δασολόγων σε όλες τις Υπηρεσίες της Κρήτης το 2001.
  • Από το 1985 μέχρι το 2007, τέσσερις (4) προκηρύξεις για προσλήψεις δασολόγων και συνεχείς αποχωρήσεις κάθε χρόνο λόγω συνταξιοδότησης, ενώ προσωπικό που προσλήφθηκε μετατάχθηκε σε άλλες υπηρεσίες, πολλές φορές εκτός Κρήτης.
  • Από το 2001 μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει καμία προσπάθεια για την ανανέωση του στελεχιακού δυναμικού των δασικών Υπηρεσιών με τους νεότερους σήμερα να είναι άνω των 50 ετών, ενώ οι αποχωρήσεις λόγω συνταξιοδότησης συνεχίζονται .
  • Δασοπόνοι με το σταγονόμετρο επίσης. Τις προηγούμενες μέρες ανακοινώθηκε από το ΑΣΕΠ η προκήρυξη πλήρωσης θέσεων με το γραπτό διαγωνισμό για τους ΤΕ Δασοπόνους. Στην Κρήτη προβλέπονται 23 θέσεις. Δυστυχώς ούτε αυτές θα καλυφθούν αφού οι επιτυχόντες του γραπτού διαγωνισμού είναι μόλις 72 και οι θέσεις που προκηρύσσονται πάνω από 200 σε όλη την Ελλάδα
  • Οι λιγοστοί δασοφύλακες στην πλειοψηφία τους έχουν προσληφθεί πριν από 30 χρόνια, και εδώ ο νεότερος είναι άνω των 50 ετών.
  • Η μεταφορά των δασικών υπηρεσιών το 2022 από την αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης στο ΥΠΕΝ χωρίς την μεταφορά αντίστοιχου προσωπικού διοικητικού και οικονομικού κλάδου ή αντίστοιχες προσλήψεις για την στελέχωση του τμήματος διοικητικής υποστήριξης ήρθε να γιγαντώσει το πρόβλημα υποστελέχωσης της υπηρεσίας με εμφανή αποτελέσματα στην λειτουργία των υπηρεσιών τόσο σε απλά θέματα βασικών προμηθειών όσο και σε πιο απαιτητικά που αφορούν στην υλοποίηση μεγάλων έργων (ΠΑΑ) με αποτέλεσμα λόγω των ασφυκτικών συνθηκών εργασίας να επιταχυνθούν αποχωρήσεις δασικού προσωπικού (συνταξιοδοτήσεις αλλά και κινητικότητα ).
  • Η άνευ σχεδιασμού μετάβαση στο ΥΠΕΝ οδήγησε και στην απουσία τεχνολογικής υποστήριξης στα συστήματα πληροφορικής και επικοινωνιών των υπηρεσιών, βασικού στοιχείου για την ομαλή λειτουργία αυτών καθώς το σύνολο των δεδομένων είναι σε ψηφιακή μορφή(προβλήματα σε Η/Υ, εκτυπωτές, δίκτυο κ.α. δεν έχουν ακόμη επιλυθεί)

Παρακάτω παραθέτουμε διάφορα οικονομικά στοιχεία του 2022 και 2023 που απεικονίζουν τα προβλήματα της άνευ σχεδιασμού μετάβασης στο ΥΠΕΝ και την υφιστάμενη κατάσταση.

ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗ ΠΟΡΩΝ

2023 ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗ ΜΕΧΡΙ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ 2023
ΤΑΚΤΙΚΟΣ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 961.537 66.747

Στους 9 μήνες του 2023 έχει απορροφηθεί το 6.9% του προϋπολογισμού.

Πριν την μεταφορά της Δασικής Υπηρεσίας από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης στο ΥΠΕΝ, όταν την οικονομική διαχείριση είχε η Δ/νση Οικονομικού της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης μέχρι και τον Μάιο του 2022 η κατάσταση ήταν διαφορετική, όπως φαίνεται παρακάτω:

2022 ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ 2022 μέχρι Μάιο ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗ ΜΕΧΡΙ ΜΑΙΟ 2022
ΤΑΚΤΙΚΟΣ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 393.004 339.542

Το 2022 απορρόφηση ήταν 100% μέχρι το μήνα Μάιο πριν την μεταφορά στο ΥΠΕΝ. Οι διοικητικοί και οικονομικοί υπάλληλοι δεν υπάρχουν. Έμειναν στις υπηρεσίες τους (διευθύνσεις των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων) όταν το Μάιο του 2022 ολοκληρώθηκε η μεταφορά των δασικών υπηρεσιών στο ΥΠΕΝ χωρίς καμία πρόβλεψη για διοικητική και οικονομική υποστήριξη.

Ακόμα    και   όταν    «λεφτά   υπάρχουν»,   δεν   υπάρχει   το    πλαίσιο   για να απορροφηθούν και να διατεθούν.

Οι υπηρεσίες αδυνατούν να λειτουργήσουν, να συντηρήσουν τα κτίρια, τα υπηρεσιακά αυτοκίνητα, να βρουν αναλώσιμα και πολλά άλλα αυτονόητα για την εύρυθμη λειτουργία των δημοσίων υπηρεσιών και κατ΄ επέκταση την εξυπηρέτηση του πολίτη, ο οποίος είναι και το τελικό θύμα, μαζί με το φυσικό περιβάλλον μας.

Τα παρακάτω χρηματοδοτικά προγράμματα (άνω των 14 εκατομμυρίων ευρώ) καλείται το ανύπαρκτο επιστημονικό δασικό προσωπικό να τα διαχειριστεί, με πολλά προβλήματα και χωρίς σχεδιασμό.

Αποτέλεσμα πολλές φορές να μην αντλούνται πόροι και τα χρήματα για την Κρήτη να μένουν αδιάθετα και να επιστραφούν, ενώ όσα υλοποιούνται γίνονται με πολλές δυσκολίες.

ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ πέρα του τακτικού προϋπολογισμού ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ
Π.Δ.Ε 201.000
ΠΑΑ 3.819.331
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΥ ΔΑΣΙΚΩΝ ΦΥΤΩΡΙΩΝ – ΑΝΑΔΑΣΩΣΕΙΣ 4.978.100 αφορά 9 φυτώρια μεταξύ των οποίων και του Ηρακλείου με αναδασώσεις
ΣΧΕΔΙΑ ΑΝΤΙΠΥΡΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ (ΑΦΟΡΑ ΚΑΙ ΤΑ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΣΑ) 1.470.000
ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΑΜΕΙΟ 260.0000
ANTINERO II 1.121.332
ΑΠΟΓΡΑΦΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΤΩΝ ΔΑΣΩΝ 119.595
ΣΥΝΟΛΟ 14.309.358

Κατά τα άλλα, η Κρήτη έχει απίστευτο φυσικό περιβάλλον, πλούσια βιοποικιλότητα, Εθνικό Δρυμό, δυο Γεωπάρκα αναγνωρισμένα από την UNESCO, 53 περιοχές Natura 2000 και 60.000 δασικές αντιρρήσεις που εκκρεμούν για εξέταση.

Πιστεύουμε ότι τα παραπάνω περιγράφουν πολλές και κατεπείγουσες ανάγκες που πρέπει να καλυφθούν. Σε αντίστοιχες περιπτώσεις έχουν ενεργοποιηθεί διαδικασίες και έχουν καλυφθεί κενά.

Παρακαλούμε να προχωρήσετε στην άμεση και ουσιαστική λύση της στελέχωσης της Δασικής Υπηρεσίας στην Κρήτη.

Η Πρόεδρος της ΔΕ ΓΕΩΤΕΕ/ΠΚ Δρ Άννα Δασκαλάκη

 

Δείτε επίσης

ΠΑΡΟΧΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΤΩΝ ΑΝΕΡΓΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ ΓΕΩΤ.Ε.Ε.

Αξιότιμα Μέλη του ΓΕΩΤΕΕ, Το Διοικητικό Συμβούλιο του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΓΕΩΤ.Ε.Ε.), στην 9η/2024 συνεδρίασή …