Επικαιρότητα

Στόχοι

Το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΓΕΩΤ.Ε.Ε.) είναι μια δημόσια υπηρεσία που έχει σαν σκοπό τη διεύρυνση και προώθηση της επιστημονικής γνώσης στους τομείς της γεωργίας, κτηνοτροφίας, δασολογίας, αλιείας και της διαχείρισης των ορυκτών και υδατικών πόρων, σε μια προσπάθεια επέμβασης και καθοδήγησης της εξέλιξης στους παραπάνω τομείς.

Το ΓΕΩΤ.Ε.Ε. είναι ο νομοθετημένος σύμβουλος της πολιτείας σε θέματα οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης της υπαίθρου και προσπαθεί πάντα να λαμβάνει υπόψη τον παράγοντα “περιβάλλον”, το σεβασμό και την προστασία του. Ειδικότερα το ΓΕΩΤ.Ε.Ε.:

α) Μελετά με πρωτοβουλία δική του ή των αρμόδιων αρχών κάθε θέμα που αφορά στους τομείς της γεωργίας, κτηνοτροφίας, αλιείας, των δασικών πόρων, των ορυκτών και υδατικών πόρων, την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής γεωργίας, την ποσοτική και ποιοτική βελτίωση της παραγωγής, τον έλεγχο, την επεξεργασία, την μεταποίηση, τη διακίνηση και την εμπορία των προϊόντων των τομέων αυτών.

β) Γνωμοδοτεί με πρωτοβουλία δική του ή των αρμοδίων αρχών για κάθε νομοσχέδιο, προεδρικό διάταγμα και γενικό μέτρο που έχουν σχέση με :
– τη γεωργική, δασική, κτηνοτροφική, αλιευτική παραγωγή,
– τους φυσικούς πόρους και ειδικότερα τους εδαφικούς, δασικούς, αλιευτικούς, ορυκτούς και υδάτινους πόρους της χώρας,
– τη γεωτεχνική παιδεία και έρευνα,
– την προστασία του περιβάλλοντος και την αποκατάστασή του
– τις εδαφικές και υπεδαφικές συνθήκες θεμελίωσης και κατασκευής των διαφόρων τεχνικών έργων

γ) Παρέχει τη συνδρομή του για την άρτια κατάρτιση και υλοποίηση των αναπτυξιακών προγραμμάτων και μελετών που αναφέρονται σε θέματα γεωπονικά, δασοπονικά, ζωοτεχνικά, κτηνιατρικά, ιχθυοπονικά και γεωλογικά.

δ) Ενισχύει κάθε προσπάθεια που προέρχεται από το κράτος, τους οργανισμούς του δημόσιου τομέα, την Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδας, τους αγροτικούς, δασικούς, κτηνοτροφικούς και αλιευτικούς συνεταιρισμούς και συλλόγους και κάθε άλλο φυσικό ή νομικό πρόσωπο ιδιωτικού ή δημοσίου δικαίου εφόσον αποβλέπει στην ανάπτυξη του βιοτικού και πολιτιστικού επιπέδου του πληθυσμού της υπαίθρου και την καλύτερη χρησιμοποίηση των διατιθέμενων φυσικών πόρων και μέσων.

ε) Συνεργάζεται, για να πετύχει τους στόχους του και με άλλα Επιμελητήρια ή Ενώσεις σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, και διοργανώνει ή συμμετέχει σε συνέδρια με θέματα κύρια αναπτυξιακά και περιβαλλοντολογικά. Μετέχει σε εκθέσεις γεωργικές, δασικές, κτηνοτροφικές, αλιευτικές και φυσικών πόρων.
Επιπλέον, το ΓΕΩΤ.Ε.Ε. είναι πλήρες μέλος της CEDIA (Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Ενώσεων Γεωτεχνικών), ενός οργανισμού που έχει σαν στόχο την προώθηση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης διαμέσου της συνεργασίας των μελών του στους τομείς των πληροφοριών, της διαρκούς εκπαίδευσης και της αγροτικής ανάπτυξης, καθώς και την προώθηση των γενικών και ειδικών συμφερόντων των μελών του στις συναλλαγές τους με τα διάφορα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή άλλων οργανισμών.

στ) Προσπαθεί ως επιστημονικό και επαγγελματικό όργανο των επιστημόνων των αναφερθέντων ειδικοτήτων να υπερασπιστεί και να αναβαθμίσει την οικονομική τους κατάσταση, την επαγγελματική κατοχύρωση και προστασία τους και την κοινωνική αναγνώριση και καταξίωσή τους.

ζ) Εκδίδει σχετικά έντυπα και ηλεκτρονικά περιοδικά και συγγράμματα, οργανώνει διαλέξεις και δημόσιες συζητήσεις και λαμβάνει κάθε μέτρο που συμβάλλει στην πληροφόρηση των μελών του και την ενημέρωση και επιμόρφωση του αγροτικού πληθυσμού.

η) Το ΓΕΩΤΕΕ, μπορεί να παρέχει τη συνδρομή και τις υπηρεσίες του σε οργανισμούς, επιχειρήσεις, ιδιώτες και μέλη του, για την επίλυση ζητημάτων του αντικειμένου του και προώθηση του σκοπού του, μέσω μελετών, γνωμοδοτήσεων και συμβουλευτικών δραστηριοτήτων και να παρέχει τη συνδρομή του σε εκπαιδευτικούς φορείς για την παροχή υπηρεσιών εκπαίδευσης, επιμόρφωσης και κατάρτισης, μεταπτυχιακών προγραμμάτων και λοιπών προγραμμάτων. Επιπλέον, μπορεί να υλοποιεί και να συμμετέχει στην υλοποίηση προγραμμάτων και δράσεων που χρηματοδοτούνται από εθνικούς πόρους, από την Ευρωπαϊκή Ένωση ή από διεθνείς οργανισμούς.

Διοργάνωση εκδηλώσεων
Αρκετά συχνά διοργανώνονται συναντήσεις, ημερίδες και συνέδρια επιστημονικού, επαγγελματικού ή οικονομικού ενδιαφέροντος, σε περιφερειακό ή εθνικό επίπεδο. Στόχος τους είναι η ανταλλαγή ιδεών και η πρόταση λύσεων για πολλά προβλήματα, που έχουν να κάνουν με την κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη της υπαίθρου.

Γνωμοδοτήσεις – Υποβολή προτάσεων
Το Επιμελητήριο είτε με πρωτοβουλία του, είτε μετά από αίτηση της Πολιτείας γνωμοδοτεί και καταθέτει τις απόψεις του πάνω σε οποιαδήποτε νομοθετική ρύθμιση εμπίπτει στο αντικείμενό του. Επίσης καταθέτει τις προτάσεις του για κάθε θέμα που σχετίζεται με την ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα της χώρας και της ελληνικής υπαίθρου. Για τους σκοπούς αυτούς συγκροτεί Επιστημονικές Επιτροπές και Ομάδες Εργασίας.

Παροχή συμβουλών
Το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας παρέχει τις συμβουλές του προς τα μέλη του και προς τρίτους σχετικά με όλα τα ζητήματα που άπτονται των σκοπών και των στόχων του, όπως αυτοί ορίζονται στο σχετικό κεφάλαιο.

Επαγγελματικά δικαιώματα
Η νομοθετική κατοχύρωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των γεωτεχνικών έγινε με το Π.Δ. 344/2000, η ουσιαστική και αποτελεσματική εφαρμογή και υλοποίηση του οποίου αποτελεί βασικό στόχο του ΓΕΩΤ.Ε.Ε..