Επικαιρότητα

Υπενθύμιση άμεσης εγγραφής υπόχρεων στο Φυτοϋγειονομικό Μητρώο, λόγω εφαρμογής της νομοθεσίας για το έντομο καραντίνας Spodoptera frugiperda.

Σε συνέχεια των ενημερώσεών μας για τη διαπίστωση της παρουσίας του επιβλαβούς οργανισμού καραντίνας Spodoptera frugiperda στη Χώρα μας, σας γνωρίζουμε ότι μέχρι σήμερα το έντομο έχει εντοπιστεί στις ΠΕ Ηρακλείου, Χανίων, Λασιθίου, Λακωνίας, Ανατολικής Αττικής, Εύβοιας και Λέσβου. Το έντομο είναι πολυφάγο και προσβάλει, προκαλώντας σοβαρές ζημιές, πλήθος ξενιστών μεταξύ των οποίων τα αγροστώδη όπως ο αραβόσιτος τα οποία και προτιμά, τομάτες και άλλα σολανώδη (μελιτζάνες, πιπεριές) καθώς και αρκετά καλλωπιστικά φυτά όπως τα πελαργόνια, τα χρυσάνθεμα και τα γαρύφαλλα.

Περισσότερες πληροφορίες για το έντομο, συμπεριλαμβανομένων των στοιχείων βιολογίας, του σχεδίου έκτακτης ανάγκης, αφίσας και ενημερωτικού φυλλαδίου είναι αναρτημένες στην επίσημη ιστοσελίδα του ΥπΑΑΤ στο πεδίο του Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου, στον ακόλουθο σύνδεσμό (link):

https://www.minagric.gr/for-farmer-2/crop-production/fytoprostasiamenu/fytoygeia

Σε εφαρμογή της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας και των οδηγιών του ΥΠΑΑΤ, και λόγω του επικείμενου ορισμού της Κρήτης ως προσβεβλημένη ζώνη σας υπενθυμίζουμε τα παρακάτω αναφερόμενα και στο από 30/1/2024 προηγούμενο δελτίο τύπου της Περιφέρειας Κρήτης:

Οι παραγωγοί καρπών πιπεριάς, μελιτζάνας και αραβοσίτου (για ανθρώπινη κατανάλωση) αλλά και φυτών (ολόκληρων ή κομμένων) χρυσάνθεμων, πελαργονίων και γαρυφάλλων καθώς και οι επαγγελματίες (έμποροι) που τα διακινούν εκτός Κρήτης απαιτείται ως πρώτο βήμα να εγγραφούν άμεσα στο φυτοϋγειονομικό μητρώο της Περιφερειακής Ενότητας που εδρεύουν.

Για την υλοποίηση των παραπάνω,, καλούμε τους υπόχρεους που δεν το έχουν ήδη πράξει να στείλουν άμεσα συμπληρωμένη την αίτηση εγγραφής στο Φυτοϋγειονομικό Μητρώο, συνοδευόμενη από τα απαραίτητα δικαιολογητικά, στις παρακάτω ηλεκτρονικές διευθύνσεις:

ή να τις καταθέσουν στις κατά τόπους Δ/νσεις Αγροτικής Ανάπτυξης (ΔΑΑΚ/ΔΑΑ) ή τα Τοπικά γραφεία τους (εφόσον υπάρχουν).

Σε επόμενο στάδιο, για το οποίο θα υπάρξει αναλυτική ενημέρωση, θα απαιτηθεί τα προϊόντα αυτά να συνοδεύονται από φυτοϋγειονομικό διαβατήριο και να διασφαλίζεται η ιχνηλασιμότητά τους πριν τη διακίνησή τους.

Διευκρινίζουμε ότι:

  • Αιτήσεις οι οποίες θα έχουν ελλιπή δικαιολογητικά, δεν θα διεκπεραιώνονται από τις αρμόδιες Υπηρεσίες.

  • Η εγγραφή στο Φυτοϋγειονομικό Μητρώο αποτελεί προϋπόθεση για την έγκριση έκδοσης φυτοϋγειονομικού διαβατηρίου, η οποία χορηγείται από τις ΔΑΑΚ/ΔΑΑ, μετά από κατάθεση σχετικού αιτήματος.

  • Όλη η διαδικασία θα πρέπει να γίνει χωρίς χρονοτριβές, καθώς σύντομα θα επιβληθούν οι ζώνες οριοθέτησης, και τα προϊόντα όσων δεν συμμορφώνονται δεν θα μπορούν να διακινηθούν.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να προμηθευτούν ηλεκτρονικά την αίτηση πατώντας τον παρακάτω σύνδεσμο: https://politis.crete.gov.gr/detail.php?a=286

Δείτε επίσης

Συνάντηση εργασίας στο Φοινικόδασος Βάι

Την Τετάρτη 17 Απριλίου μετά από  πρόσκληση του Δήμου Σητείας και του ΓΕΩΤΕΕ Παράρτημα Κρήτης …